Blaarkoppen

In 1954 waren er alleen in de provincie Zuid-Holland nog 12.000 van, nu zijn er in heel Nederland nog geen duizend. Maar de blaarkop, een oud koeienras, is bezig aan haar comeback.

Wetenschappelijk onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu heeft het uitgewezen: de blaarkop is een koe die op verschillende punten van het koezijn hoge ogen gooit: zij geeft een redelijke hoeveelheid melk, haar vlees is goed te eten, zij kan goed uit de voeten op de drassige Hollandse veenbodem, zij zorgt voor veel nageslacht  en heeft bovendien weinig zorg en aandacht nodig.

De Holsteiners, de melkfabriek op vier poten die de blaarkop in de afgelopen decennia tot een bijna vergeten koeienras degradeerde, kan daar niet tegenop. Die kan alleen maar melk geven. De terugkeer van de blaarkop, volgens kenners ook nog eens een lust voor het oog, is nog maar een kwestie van tijd.

Zo meldde NRC Handelsblad (26/3/2009) en sloot het artikel af:
Theo Warmerdam is eigenlijk een heel ouderwetse boer. Een boer met veertig melkkoeien aan de ketting, in een stal achter het huis die na een aansporing van de baas overeind gaan staan. De staarten zijn vastgebonden zodat die niet  in de mest blijven liggen. Je zou Warmerdam evengoed heel modern kunnen noemen. Eric Hees [onderzoeker - red.]: “Het leuke aan dit verhaal vind ik dat mensen die dachten dat ze met vroeger bezig waren, ineens ontdekken dat ze met iets van de toekomst bezig zijn. De zogenoemde achterblijvers zijn mensen die weerstand hebben kunnen bieden aan wat de goegemeente vindt. Eigenwijze mensen die nu erkenning krijgen. De achterblijvers zijn voorlopers geworden.”

Dat laatste klopt natuurlijk niet. Het is namelijk niet zo dat ‘de achterblijvers voorlopers zijn geworden’ maar dat zij die dachten dat ze voorlopers waren de verkeerde kant op gelopen zijn. Onder druk van de tijdgeest, winstmaximalisering, schaalvergroting, garantieprijzen, melkquota, de bank, rendementseisen en andere aantastingen van de landbouw (en het gezonde boerenverstand) hebben ze vergeten waar het in de landbouw om gaat, de blaarkoppen.
Doe zo voort, Theo Warmerdam!

(jh) Oorspronkelijk gepubliceerd in Driegonaal, jrg.31, nr.1