Wat is sociale driegeleding
De sociale driegeleding is een ordening van de samenleving in drie gebieden:
- een gebied waarin de vrije ontwikkeling van de mens centraal staat;
- een gebied waarin ieder mondig mens mee kan doen aan het vormen van recht (wetten, regels, rechten, plichten);
- en een gebied waarin wordt samengewerkt om ieders materiële behoeften te vervullen.
Vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn elk met één van deze drie gebieden verbonden en kunnen, wanneer deze gebieden zich elk op hun eigen functie concentreren, van ideaal tot werkelijkheid worden.
Hieronder vindt u enkele teksten die als kennismaking met de sociale driegeleding kunnen dienen.
Duurzaamheid is tegenwoordig een begrip dat in vele maatschappelijke gebieden een rol speelt. In de landbouw wordt het streven naar duurzaamheid het meest serieus genomen door biologisch- of biologisch-dynamisch werkende boeren. In productieprocessen wordt steeds duurzamer omgegaan met grondstoffen.
Lees verder
arrow_forward
Recht begint eigenlijk al waar twee mensen samen zijn. Zodra mensen samen zijn ontstaat immers de behoefte om hun onderlinge verhouding te bepalen. Om tot afspraken en regels te komen.
Lees verder
arrow_forward
Het is toch eigenlijk niet moeilijk om in te zien:
Lees verder
arrow_forward
Een zone in de samenleving waar mensen zich ontwikkelen. Waar ze (van) elkaar van alles leren. Waar ze elkaar stimuleren om een volgende stap te zetten. Zo zouden we het ‘geestesleven’ kunnen noemen.
Lees verder
arrow_forward
(tips & trucs voor beleidsmakers, aangereikt door Drs. Teentjes)
Wachtlijsten voor de kinderopvang? Een schreeuwend gebrek aan leraren? Opgebrande werkers in de zorg? Te weinig installateurs of technisch geschoolde werkers? Overwinsten voor aandeelhouders? Enge miljardairs die van gekkigheid niet weten wat zij met hun geld moeten?
Zó kan het ook:
Lees verder
arrow_forward