Déze ontwikkeling is al langer dan een decennium, misschien nog wel langer gaande: het politiek bestel is onmachtig om deugdelijke wetgeving in elkaar te draaien. Er is geen menskracht en er zijn geen middelen om toe te zien op het naleven van wetten en regels. En de overheid zelf gaat voorop in het niet naleven van wetgeving.
Lees verderarrow_forward
Donald Trumps dadendrang leidt wereldwijd tot sterke, en verdeelde, gevoelens en verwachtingen. Er zijn mensen die zijn aanpak zien als een poging een vastgelopen of verrot systeem opzij te vegen voor iets anders - al is niet duidelijk wat dat andere dan zou inhouden. In andere kringen wordt hij gezien als een narcistische machtswellusteling die uitsluitend, en ten koste van alles, eigenbelang najaagt.
Lees verderarrow_forward
Onderzoek wijst uit: er is véél meer steun voor autoluwe steden dan gedacht. Tweederde van de ondervraagden vindt het belangrijker om goed te kunnen reizen zonder, dan mét de auto. En het wonderlijke is dat zij menen dat hun standpunt een minderheidsstandpunt is - en praten er daarom niet over.
Lees verderarrow_forward
Ruim 100 jaar geleden worstelde Europa met dezelfde problematiek als nu. Toen, zoals ook nu, was de vraag: ligt de toekomst van Europa in haar eigen, of in vreemde handen?
Lees verderarrow_forward
Als we het hebben over ‘nationale economie’, kunnen we ons het beste de economie van Noord-Korea voorstellen. Want in werkelijkheid is de economie in onze tijd een ‘wereldeconomie’: een wereldwijd weefwerk van op elkaar afgestemde handelingen die ertoe leiden dat de consument het product van zijn keuze aantreft.
Lees verderarrow_forward
In een ver verleden was de theocratie een gebruikelijke ordening van de samenleving. Het samenleven werd bepaald vanuit een religieuze inhoud en hiërarchie.
Lees verderarrow_forward
Van oudsher hielden heersers degenen over wie zij heersten in het gareel door middel van dwang. Dwang hield het volk rustig en deed hen in de goede richting bewegen. Lees verderarrow_forward