Grote veranderingen

Gedreven door het verlangen naar een betere toekomst trekken mensen van over de hele wereld naar de streken waar zij hopen een menswaardig bestaan te kunnen opbouwen. Wie die mensenstroom wil indammen weet dus wat er te doen is: zorgen dat mensen daar waar zij leven aan hun toekomst kunnen werken.

Maar navelstaarderij en eigenbelang belemmeren vaak het zicht op wat nodig is.

Stel je voor: alle producten die we consumeren - waar dan ook ter wereld geproduceerd - hebben ‘de juiste prijs’. Dat houdt in dat ook grondstoffen en halffabrikaten ‘de juiste prijs’ hebben. En dat betekent, dat is immers de essentie van ‘de juiste prijs’, dat ieder die in de economie werkt een inkomen ontvangt dat hem en zijn naasten in staat stelt een menswaardig bestaan te leiden. Dat inkomen is dus toereikend, niet alleen voor voeding en huisvesting, maar ook voor gezondheidszorg, onderwijs e.d.

De moderne globale economie heeft tot gevolg dat mensen van over de hele wereld arbeid verrichten ten behoeve van de producten die wij hier dagelijks gebruiken.
Dat betekent: wanneer alles dat we hier in Nederland consumeren de juiste prijs zou hebben, wordt de welvaart wereldwijd zó verdeeld dat het ontbreken van welvaart geen dwingend motief meer zal zijn om die welvaart elders in de wereld te gaan zoeken.

Er is geen goede reden te vinden om de onrechtvaardige verdeling van welvaart - verbonden met het huidige economische systeem - in stand te houden. Makkelijke oplossingen voor de huidige problemen bestaan niet. Grote vraagstukken vragen om nieuwe gedachten en om grote veranderingen. Navelstaarderij en eigenbelang leiden alleen tot nog grotere problemen.

(jh)