Minder partijpolitiek

Als ‘waarnemer’ van de actualiteit is de verleiding soms groot om het ene of andere partijpolitieke standpunt te ondersteunen (heel soms) of te bekritiseren (heel vaak). Maar sociale driegeleding is geen partijpolitiek.
Ga maar na:

De sociale driegeleding beoogt een ‘maatschappelijke zone’ die vrij is van politieke en economische belangen en waar de betrokkenen zelf zaken als onderwijs, zorg, wetenschap, kunst en cultuur, vorm en inhoud geven. - Staat en politiek hebben hier niets te zoeken.
In de economie hamert de sociale driegeleding op samenwerking om de behoeften van de consument te vervullen en de geschapen welvaart eerlijk te delen. Dat wordt gestimuleerd door regels en wetten (die niet binnen maar buiten de economie gevormd worden, namelijk langs democratische weg binnen het gebied van staat en politiek) die vastleggen dat tegenover elke arbeidsprestatie een billijke tegenprestatie staat en dat grond en bedrijven niet in eigendom maar steeds tijdelijk in gebruik zijn (van degenen die er capabel mee kunnen werken).
En wat gebeurt er dan verder nog in het gebied van staat en politiek?
Daar worden ook nog de rechten geformuleerd die voor ieder gelden, waarbij ook ieder op basis van gelijkheid mag mee-bestemmen en mee-besluiten. Het gaat hier bijvoorbeeld om: recht op onderwijs, recht op zorg, recht op arbeid, recht op bestaanszekerheid in geval van ziekte, invaliditeit of ouderdom, …
Méér sociale driegeleding betekent dus ook: minder partijpolitiek.

(jh)