Gratis meningen

Eén van de beleidsvoornemens van het nog te vormen kabinet is de btw verhoging op kranten, tijdschriften en boeken. Een verhoging van 9 naar 21 procent is best fors en in grote delen van de wereld van het gedrukte woord zijn de marges niet zodanig dat deze meloen in de keten zelf geslikt kan worden. De btw verhoging komt vol op het bordje van de consument.

Het lezen komt steeds meer in het gedrang, en daarmee ook het proces dat het lezen in een mens kan oproepen en dat te maken kan hebben met kennisverrijking, ontwikkeling van gevoel en mensenkennis, met het vormen en afwegen van gedachten.

Voeg daarbij de trend die gevormd wordt door aan elkaar klevende verschijnselen als: het ronduit belabberde leesonderwijs in duizenden scholen; de toename van de dagelijkse ‘schermtijd’; het afnemende concentratievermogen; de werking van algoritmes die ieder comfortabel in de eigen bubbel houden; de stortvloed aan leugens, verdraaiingen en halve waarheden die bij wijze van nieuws of vermaak door de sociale media klotst.

De gedachte die wij nu kunnen vormen: het wordt steeds moeilijker je te onttrekken aan de ‘gratis meningen’: de meningen waarvoor je niet hoeft te betalen, niet hoeft na te denken maar alleen maar hoeft mee te deinen.

Lees dit: de werkelijkheid van morgen wordt bepaald door wat vandaag in ons bewustzijn leeft.

(jh)