Verkiezingsstrijd en democratie

De ervaringen die wereldwijd zijn opgedaan met ‘democratie’ zijn niet eenduidig hoopgevend. Machthebbers en zij die het willen worden, stellen er wel prijs op om gesteund te zijn door de stem van het volk. Daarom worden dwang en druk ingezet om die stem te winnen. Of vormen leugens en manipulatie belangrijke wapens in de strijd om de gunsten van de kiezer.

Dat we een verkiezingsstrijd zoals die in de VS gaande is, nog met ‘democratie’ associëren, is eigenlijk een merkwaardige zaak. Waarom stellen we de idee dat de burger als kiezer mee mag bepalen welke wetten en regels gelden - daarin ligt toch de kern van de democratie? - gelijk aan de pogingen die nu gedaan worden om zijn stem te verwerven?

Naar verluid ontvangen Trump en Harris voor hun campagnes samen een bedrag dat tegen de 2 miljard dollar loopt van donateurs en sponsoren. Grote bedrijven en miljardairs kopen zich openlijk in bij de nieuwe machthebbers om hun belangen veilig te stellen.

De democratie wordt van twee kanten belaagd: door economische belangen die de grens tussen economie en staat infiltreren, en door ideologische belangen, die de grens tussen staat en geestesleven overschrijden. Zodoende is er géén gelijkheid in het rechtsleven; géén broederschap in de economie; géén vrijheid in het geestesleven.

(jh)