Bush jr.

De man die door geknoei met verkiezingsuitslagen op het fluweel van de macht is beland. Die zijn alcoholverslaving heeft ingewisseld voor een oudtestamentisch fundamentalisme waarin het bijvoeglijk naamwoord ‘christelijk’ niet past. Die ...

Die president is van een land waarvan zijn vader ook president was. Een land waar je geen president wordt zonder miljoenen - en zonder aan alle kanten gebonden te zijn aan degenen die de miljoenen verstrekten. Een land waar een fatsoenlijk mens geen president kan worden. Een land op de grondslag van een droom die hoogst individueel is en bestaat uit het najagen van persoonlijk succes, rijkdom, macht en aanzien.

De man die in zijn eigen land een klimaat heeft geschapen waarin andersdenkenden kruimels op de rand van het tafelkleed zijn. Die angst schept als instrument voor zijn aspiraties. Die de herinnering aan onschuldige doden misbruikt voor machtspolitieke doeleinden. Die geen twijfel kent over wie goed is en wie kwaad, die zich niet eens afvraagt of het oordeel daarover wel aan hem is. Die straf en beloning uitdeelt en daarbij leven en have van duizenden onschuldigen verwoest. Die mensen reduceert tot rechteloze objecten van zijn willekeur.

De man die onvoorstelbare geldstromen opeist voor productie en perfectionering van vernietigingswapens en de minder bedeelden hun Amerikaanse droom laat. Die gehoorzaamheid eist van allen die niet tegen hem zijn. Die verlangt dat iedereen zich naar zijn wil voegt. Die tegenstellingen creëert en zo de wereld in angst en onvrijheid hult.

Die man meent dat zijn land voorbeeld voor de hele wereld is en wil de hele wereld tot dit voorbeeld omvormen. Die man is bereid ‘de democratie’ met geweld te verbreiden.

Zijn Amerikaanse droom is de nachtmerrie van onze tijd.

Wat zal er gebeuren op de dag dat deze aartsleugenaar door de waarheid wordt ingehaald?

(jh) Oorspronkelijk gepubliceerd in Driegonaal jrg. 27, nr.1