Minderheidsstandpunt?
Onderzoek wijst uit: er is véél meer steun voor autoluwe steden dan gedacht. Tweederde van de ondervraagden vindt het belangrijker om goed te kunnen reizen zonder, dan mét de auto. En het wonderlijke is dat zij menen dat hun standpunt een minderheidsstandpunt is - en praten er daarom niet over.
Gevolg: bestuurders blijven bang om steden autoluw te maken, want de tegenstemmen maken zich altijd luidkeels kenbaar. Zo blijven we uitlaatgassen inademen, nemen het verkeerslawaai als een natuurgegeven, geven alle ruimte aan autoverkeer en parkeerplaatsen…
Dat de vele ongemakken van het autoverkeer nauwelijks bewust voor lief genomen worden, heeft trouwens een naam, het wordt ‘motonormativity’ genoemd. (NRC, 20/2/25)
Dit onderzoek zou ons aan het denken kunnen zetten.
Mijn eigen, over een periode van ruim drie decennia uitgevoerde onderzoek, wijst het volgende uit: met een kleine mondelinge toelichting van 5 tot 7 minuten, geeft 100% van de respondenten aan voorstander te zijn van de implementatie van de idealen van de Franse Revolutie in deze richting:
- vrijheid voor ieders individuele ontwikkeling en ontplooiing;
- het recht op mee-bestemmen in gelijkheid voor alle burgers;
- een economie waar welvaart in broederschap wordt geschapen en verdeeld.
Menen ook zij dat zij een minderheidsstandpunt innemen?