Anders omgaan met geld, waarde en eigendom - in je woonproject
Huis ter Heide Organisatie: De Grondsteen - School voor Gemeenschapsvorming 19:00 – 22:00 Ruysdaellaan 3aMet Jan Saal, initiatiefkundige en inhoudelijk expert over geld en waarde. Met een praktisch voorbeeld van de Stichting Ubuntuwonen van het project Ubuntuschool in Almere Oosterwold.
Als je een woonproject start, of er al in woont, kom je tal van vraagstukken tegen op het gebied van geld, waarde en eigendom. Vaak wordt dan gezocht naar alternatieve, menselijkere manieren van omgaan met geld en eigendom. Bijvoorbeeld door de overwaarde van eigendom an een huis niet automatisch ten gunste van één bewoner te laten komen, maar (juist) voor het geheel. Of de huur van woningen solidair vast te stellen, deels ook afhankelijk van inkomen; door huren zelfs te verlagen in plaats van te verhogen, zodra de leningen door de eigenaar (bijvoorbeeld een stichting of coöperatie) zijn afgelost. Ook het vaststellen van de contributie, inleggelden enzovoort roepen vragen op of dat het beste naar draagkracht kan, of niet, en hoe je dat dan vaststelt.
NEEM JE EIGEN VRAGEN MEE!
De vragen die zich voordoen zijn heel verschillend en daarom bieden we jou als deelnemer de gelegenheid die vragen (ook vooraf) te stellen, zodat we daar tijdens de workshop op in kunnen gaan. Zo zul je ook leren van elkaars vragen en de antwoorden daarop.
Nieuwe inzichten over geld
Om vraagstukken over geld goed met elkaar te kunnen bespreken heb je ook bepaalde algemene inzichten nodig die nog niet zo bekend zijn, maar wel fundamenteel zijn om te leren kennen en daardoor vanuit eigen creativiteit gezamenlijk anders om te gaan met geld. In deze workshop maak je kennis met:
Geld als drager van waarde
Het verschil tussen kopen, lenen, schenken en de werking van het geld met deze drie activiteiten in de menselijke gemeenschap
Eigendom als een recht waarover je allerlei verschillende afspraken kunt maken; én beperkingen bij kunt aanbrengen. Wie heeft dan waarover zeggenschap?
Drie bijeenkomsten:
11 december / 22 januari / 12 februari
info / aanmelden:
www.degrondsteen.nl
info@degrondsteen.nl