In veel gevallen maakt het niet zo veel uit waarover (de meeste) politici praten - of waarover zij zich opwinden of verontwaardigd zijn. Het probleem dat zij per direct uit de wereld willen helpen, de maatregelen die zij nu willen treffen - dat is allemaal niet waar het op aankomt
Met Donald Trump verkozen voor een tweede periode als president van de Verenigde Staten, vraagt menigeen zich af wat we in zijn komende ambtsperiode kunnen verwachten. - Wat we niet kunnen verwachten is in elk geval duidelijk.
Lees verderarrow_forward
De ervaringen die wereldwijd zijn opgedaan met ‘democratie’ zijn niet eenduidig hoopgevend. Machthebbers en zij die het willen worden, stellen er wel prijs op om gesteund te zijn door de stem van het volk. Daarom worden dwang en druk ingezet om die stem te winnen. Of vormen leugens en manipulatie belangrijke wapens in de strijd om de gunsten van de kiezer.
Lees verderarrow_forward
Hóe een boer zijn beroep uitoefent: hij (zij) mag het zelf weten. Zijn opleiding, ervaring en kunde wijzen hem wel de weg - in samenspraak met degenen die zijn producten afnemen. En bij gebleken onbekwaamheid, houdt het snel op. Vanuit de gemeenschap krijgt de boer wel een paar ‘directieven’ mee die het boerenbedrijf houvast geven:
Lees verderarrow_forward
Een jaar na ‘7 oktober’ lijkt de mogelijkheid van een vreedzaam samenleven in het Midden-Oosten verder dan ooit. Redelijkheid en menselijkheid spelen er geen rol van betekenis. Het werken aan verbetering van de verhoudingen, het gesprek over een richting die tot iets van verbetering kan leiden - het vindt niet eens meer plaats.
Lees verderarrow_forward
Gedreven door het verlangen naar een betere toekomst trekken mensen van over de hele wereld naar de streken waar zij hopen een menswaardig bestaan te kunnen opbouwen. Wie die mensenstroom wil indammen weet dus wat er te doen is: zorgen dat mensen daar waar zij leven aan hun toekomst kunnen werken.
Het is niet goed, niet fijn en vast en zeker ook niet gezond om altijd de vinger op de zere wonde te leggen. En nooit eens mee te kunnen drijven in gevoelens van positiviteit en optimisme. Maar cacaoboeren in Ghana, die hun oogst verkopen in de keten van ‘duurzame handel’ en ‘eerlijke prijzen’ zouden meer dan tweemaal zo veel voor hun oogst moeten ontvangen als nu het geval is, om rond te komen. Voor koffie, cacao, palmolie, katoen, voor alle producten die in de ‘eerlijke handel’ terechtkomen, geldt dat de betrokken boeren onder het bestaansminimum leven.